2021-07-19 08:18:24• hírek • Bede Emőke

Rendkívül magas Romániában az alkoholfogyasztáshoz köthető rákos megbetegedések aránya

Románia egyike azon országoknak, ahol az alkoholfogyasztáshoz köthető rákos megbetegedések aránya mind a férfiak, mind a nők körében roppant magas a többi daganatos megbetegedéshez képest – derül ki egy, a The Lancet Oncology című szaklapban közzétett tanulmányból.

A Nemzetközi Rákkutató Ügynökség által gyűjtött adatok szerint tavaly a világon regisztrált rákos megbetegedéseknek kb. 4 százaléka, azaz megközelítőleg 740.000 eset volt összefüggésbe hozható az alkoholfogyasztással. Ezen megbetegedések 77 százalékát, azaz kb. 567.000-et férfiaknál mutatták ki. Romániában a férfiaknál 4.700, a nőknél pedig 1.700 volt az ezen kategóriába sorolt kórok száma.


Az említett tanulmány arra is rávilágít, hogy az alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható rákos megbetegedések aránya régiónként jelentős eltéréseket mutat. A legtöbb esetet Kelet-Ázsiában, illetve Kelet- és Közép-Európában jegyezték, a legkevesebbet pedig Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában (ott, ahol jelentős muzulmán közösségek élnek, akiknek körében kevésbé jellemző az alkoholfogyasztás).


A szeszes italok fogyasztásával összefüggő rákos megbetegedések arányát Mongóliában becsülik a legmagasabbra, ahol kb. az összes esetek 10 százalékát teszik ki ezek. Moldovában ez az arány 7,9 százalék, Romániában 6,8, Kínában pedig 6,2. A lista másik végén Kuwait és Líbia áll, ahol 5-nél kevesebb ilyen megbetegedést jegyeztek fel tavaly, ezért itt az arány 0 százaléknak tekinthető, de Szaúd-Arábiában is csak 0,1 százalékra teszik e mutatót.


Franciaországgal kapcsolatban kb. 5 százalékra becsülik ezt az értéket, mely mintegy 20.000 esetet jelent, az Egyesült Királyságban újonnan regisztrált, alkoholfogyasztással kapcsolatba hozható megbetegedések száma pedig 16.800-ra tehető, mely az összes esetek 4 százaléka. Az Amerikai Egyesült Államokban a tavalyi esztendőben 52.700 rákbetegséget vezettek vissza a mértéktelen iváshoz, mely mintegy 3 százalékos arányt jelent, a Németországban jegyzett 21.500 eset pedig 4 százalékot tesz ki.


Ami kifejezetten a nőket illeti, az alkoholfogyasztáshoz köthető rákos megbetegedések aránya Fehéroroszországban, Romániában és Oroszországban a legmagasabb, de Ausztrália, Új-Zéland és Nyugat-Európa sem marad le sokkal.


Mely ráktípusok kialakulásának esélyét növeli jelentősen az alkoholfogyasztás?


Az említett orvosi szaklapban közzétett tanulmány szerint a szájat, a garatot, a gégét, a nyelőcsövet, a vastagbelet és a májat érintő rákos megbetegedéseket sorolhatjuk az alkoholfogyasztással szorosan összefüggő rákos megbetegedések csoportjába, illetve ide tartozik még a nők esetében a mellrák is. Mindezekből a tavalyi évben 6,3 milliót regisztráltak világszerte. Ezen rákbetegségek között toronymagasan vezettek a nyelőcsövet érintő daganatos megbetegedések (kb. 190.000 eset), majd következett a máj, (155.000 eset), s harmadik helyen a mellrák (98.000 eset).


A kutatók a becslés felállításakor a 2020-as adatok mellett az előző egy évtizedben jegyzetteket is figyelembe vették, illetve ezen felül a képletben helyet kaptak az alkoholgyártásra, -értékesítésre, -fogyasztásra és a megadóztatásra vonatkozó statisztikák is. Mindezen információk alapján az ügynökség úgy véli, hogy a tavalyi évben világszerte regisztrált rákos megbetegedések 4 százaléka hozható közvetlenül összefüggésbe a szeszes italok fogyasztásával.


Rákos megbetegedések száma Romániában


Romániában tavaly 52.350 új rákbetegséget diagnosztizáltak, mely kb. 7.000-rel kevesebb, mint a 2019-es évben jegyzett új esetek száma, ám arra vonatkozó információkat, hogy ezek közül hány tartozik az alkoholfogyasztáshoz köthető típusok csoportjába, a szakhatóság nem tett publikussá. Azt azonban tudni lehet, hogy az újonnan felfedezett esetekkel együtt immár 510 ezren szerepelnek az országos adatbázisban. Sajnos több tízezer páciens nem tudta legyűrni a kórt: 2020-ban 49.769-en vesztették életüket a rákkal folytatott küzdelem nyomán. A legtöbben, közel 9.500-an tüdőrákban hunytak el, a mellrák 3.535 életet vett el, a gyomorrák 2.951-et, a prosztatarák 2.459-et, a méhnyakrák pedig 1.348-at.


Szatmár megyében 812 személyt diagnosztizáltak rákkal, így 2020 végén már 11.277 daganatos betegről volt tudomása a megyei közegészségügyi hivatalnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: